Bahan-bahan :
- 250g tepung berprotein tinggi
- 100g tepung gandum
- 8g yis
- 1/2 sudu kecil garam halus
- 1/2 sudu kecil bread improver
- 50ml minyak
- 140ml air
cara-caranya :
- campurkan kesemua jenis tepung ke dalam bekas adunan.
- kemudian, campurkan yis dan gaul rata.
- masukkan garam ke dalam adunan tadi.
- masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul adunan sebati menggunakan hujung jari.
- masukkan minyak dan gaul lagi adunan sehingga menjadi doh.
- letakkan di atas meja menguli dan uli doh tadi sehingga rata.
- rehatkan doh di dalam bekas bertutup plastik selama 30 minit.
- keluarkan doh yang telah direhatkan tadi dan canai doh mengikut ketebalan yang disukai.
- gunakan garfu dan cucuk dikeliling doh yang telah dicanai. cucuk juga di bahagian tengah.
- letakkan dod di atasdulang pembakar dan bakar separuh masak selama 10 minit pada suhu 150 darjah celcius.
- roti perlu dibakar separuh masak kerana ia akan dibakar sekali lagi dengan inti di atasnya.
p/s = inti dibuat mengikut cita rasa sendiri lol... XD
Let us start...
tha second...
next...
then....
Pour oil over mixture and mix well
then...
nextly...
uli...jangan x uli...
kc lubang sama dya.....
ready to be baked
This is the result after the bread baked ... only partially cooked
No comments:
Post a Comment